Een weekje vegetarisch

Sinds een aantal jaren is de trend gaande om minder vlees te eten. 8 jaar geleden heb ik bijna al onze porties vlees gehalveerd, met het idee minder calorieën binnen te krijgen. Het past dus ook mooi in deze ‘consuminder-trend’. Heel af en toe eten we een dagje geen vlees of vis, omdat ik iets maak waar toevallig geen vlees of vis door hoeft, maar dit is dan geen bewuste keuze. Vleeswaren op brood eet ik bijna niet, dus wat dat betreft zit ik al goed.

Vooral de afgelopen twee jaar is er veel te lezen over wat vlees eten doet met de aarde en met ons lichaam. Daarom bedacht ik doel 4: een week geen vlees.
Het idee achter dit doel is dat ik me moet verdiepen in recepten waarin vlees niet centraal staat en ik denk dat het daardoor makkelijker wordt om structureel ‘vegetarische dagen’ in te lassen.

Na een week waarin we 3x(!) gebarbecued hadden en ik ook nog 2x een broodje kroket kreeg bij de lunch, leek het me een goed moment om met Niels te overleggen om ‘De week zonder vlees’ in te plannen. Ik besloot er meteen een vegetarische week van te maken en ook geen vis te eten (als je dat wel doet, schijn je pescotariër te zijn heb ik me laten vertellen).

De belangrijkste vraag: wat eten we dan? Dat hoeft niet per sé heel moeilijk te zijn. Ik deed een oproepje op Facebook en ik kreeg een aantal recepten. Ik las ook de vegetarische onderdelen van mijn kookboeken en haalde drie boeken uit de bieb (De snelle vegetariër, De dunne vegetariër en De Dikke vegetariër die ik wel heb gelezen, maar ongebruikt terug heb gebracht). Tenslotte zijn er natuurlijk ook nog recepten waaruit je makkelijk het vlees kunt weglaten.

Hieronder wat we hebben gegeten en de conclusie na een vegetarische week.

Dag 1: Zondag 2  juli – Nasi
Uit mijn lievelingskookboek, Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek, maak ik 2017-07-02 18.08.30geregeld nasi. Ik pas het altijd iets aan om het makkelijker en sneller (lees: groentepakket) of iets meer naar mijn smaak te maken (van alle olie en kruiden een marinade voor de kip maken i.p.v. het opvolgend in de pan gooien). Dit is zo’n gerecht dat je makkelijk kunt aanpassen door de kip weg te laten. Ik heb het eigenlijk niet eens gemist. We hebben er wel ‘geel ei’ bij gegeten, zoals we dat hier noemen. Een paar eieren, losgeklopt met melk, peper en zout en vervolgens op zacht vuur gebakken. We hoeven natuurlijk niet meteen de stap naar veganistisch te maken. Lekker met gebakken uitjes, kroepoek, een kloddertje satésaus en gehakte cashewnoten.

Dag 2: Maandag 3 juli – Gevulde courgette met pesto-risotto
2017-07-03 18.09.02.jpgDe gevulde courgettes heb ik vaker gemaakt. Het recept komt van Voedzaam en Snel. Ik ontdekte het toen ik op zoek ging naar courgette recepten, omdat ik zoveel courgettes in de tuin had en er natuurlijk niet alleen soep van wilde maken. Normaal gesproken moet er kip door de vulling, maar zonder kan het ook goed. Er bleef nu nog tomaat en mozzarella over. Smaakte ook prima en gelukkig dacht ik er op tijd aan om voor de risotto (wat ik toch lastig blijf vinden om te maken) geen vleesbouillon, maar groentebouillon te gebruiken.

Dag 3: Dinsdag 4 juli – Bonenburrito’s
Dit is een gerecht dat ik vaker maak en komt ook uit het zonder pakjes en zakjes boek. Het is 2017-07-04 18.15.12.jpgeen vegetarisch gerecht dat ik soms ‘carnivorisch’ maak door er gehakt aan toe te voegen. Nu heb ik dat uiteraard niet gedaan. Het is een lekker makkelijk gerecht met wraps, tomaat, paprika, ui, knoflook, wat kruiden, kidneybonen en een lekker laagje kaas. Het is wel een pittig gerecht. Er hoort ook nog zure room bij, maar we moesten het zonder doen. Het kuipje dat ik net gekocht had was niet goed en toen Niels het openmaakte, vond er een zure-room-eruptie plaats. Gelukkig niet over ons eten, maar wel over zijn kleren.

Dag 4 : Woensdag 5 juli – Tomatensoep en Pasta van de buren
2017-07-05 18.02.33Dat is natuurlijk een heel vreemde naam voor een gerecht, maar ik 2017-07-05-17-42-35.jpgnoem het zo omdat het recept van de website van mijn buurvrouw komt: heerlijksimpel.nl. Ook dit gerecht maak ik wel eens ‘carnivorisch’ door er gehakt doorheen te gooien, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Vandaag was ik helaas vergeten zout en peper toe te voegen en dus was het een beetje flauw. Dat zou trouwens écht een flinke uitdaging zijn voor mij, zoutloos eten. Sinds ik vrijwel geen zakjes en pakjes meer gebruik gaat mijn zoutinname omlaag, maar ik hou toch wel van een flinke snuf zout.
De heerlijke tomatensoep die we vooraf aten, kwam ook van dezelfde site. Beetje veel tomaat op één dag, maar toch erg lekker.

Dag 5: Donderdag 6 juli – Groentecurry met rijst
2017-07-06 17.24.15Met curry heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Toen ik in Engeland op stage was at ik graag van die turkey curry (á la Bridget) uit het koel-/vriesvak. De keren dat ik curry heb gemaakt, werd ik er meestal niet heel blij van. In het vegetarische deel van, daar is-ie weer, Koken zonder Pakjes en Zakjes staat een recept voor groentecurry en wat is een beter moment om dat recept te proberen dan deze week. Zoals mijn broer vroeger eten omschreef waar hij niet heel enthousiast over was: ‘Ja, ’t was wel binnen te houden.’ Niet vies, niet heel lekker, maar gewoon niks mis mee. Ik heb nog een portie currypasta over en ingevroren, dus ik ga het nog een keer maken.

Dag 6: Vrijdag 7 juli – Broodje Bietenburger
2017-07-07 18.02.17Burgers gemaakt van groenten vind ik dus echt übervegetarisch, dus dat mocht deze week ook niet ontbreken. Het werden bietenburgers met feta en avocado. Het bereiden van deze burgers ging vrij makkelijk: schillen, haal bijna alles door de keukenmachine, mengen, even laten staan en er burgers van kneden. So far, so good. Ik vond het lastig te bepalen wanneer de burgers klaar waren, want in het recept stond ‘bakken tot ze een mooi korstje hebben.’ Nou, wanneer dat is ligt natuurlijk maar net aan hoe hoog je het vuur hebt staan. Het eindresultaat zag er heel mooi uit. De smaak was op zich ook wel oké, maar ik vond het een beetje saai, een beetje papperig en ik heb ook niet mijn hele burger opgegeten (dit kan ook komen doordat ik mega-verkouden ben). Niels vond ze overigens heel lekker.

Dag 7: Zaterdag 8 juli – Kaasburger, aardappels en groente
Over übervegetarisch gesproken: de kaasburger. Die had ik dus al ingepland in mijn 2017-07-08 17.46.55weekmenu toen ik zaterdagochtend een appje kreeg van vrienden met de vraag: ‘BBQ aansteken vanavond?’ Gewetensvraag. Zondigen? Mijn laatste dag een dagje opschuiven? Dat voelt niet goed, dus ik vraag of we de barbecue een dagje kunnen verplaatsen of anders gewoon samen kunnen eten zonder barbecue. Ik zie een vegetarische barbecue namelijk echt niet zitten, want ik wil toch wel graag één hamburger/speklapje/oid kunnen eten. We besluiten wel samen te eten, maar volgens mijn oorspronkelijk plan. De aardappels en kaasburgers gaan op de Skottelbrai, om toch een beetje het barbecue-gevoel te kweken. Ik vond de kaasburgers erg lekker, eigenlijk gewoon cordon bleus, dus die gaan we zeker vaker eten!

Conclusie:
Terugkijkend op de week vond ik het vegetarisch eten niet erg lastig, hooguit af en toe wat onpraktisch. Ik denk ik dat ik mijn nasi en de bonenburrito’s voortaan vegetarisch ga houden. Met de gevulde courgette kan dat ook prima, maar dan wil er toch nog iets met een beetje bite aan toevoegen. Ik kan makkelijk vaker een vegetarische dag inplannen.

Dan de grote vraag: Heb ik het vlees gemist? Nee dat niet echt, maar een beetje gehakt door de pasta vind ik wel lekkerder. En op een broodje is brie ofzo natuurlijk hartstikke lekker, maar een lekker vleeswaar ook. Sommige dingen zal ik voorlopig niet zonder vlees doen, zoals pizza (hoort salami op!), barbecueën en natuurlijk een feestje met dreuge worst.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s